כדי להצליח לשלוט בעצמינו עלינו לדעת איך אנחנו נכשלים.
כדי להצליח בחיינו עלינו לדעת איך אנחנו מצליחים.
הצעד הראשון להליכה יציבה להכיר את עצמינו. לזהות מהם המטרות הברורות שלנו, איזה מחירים אנחנו משלמים על מה שאנחנו לא עושים או על מה שכן עושים ומכך נוכל להבין בצעד השני מהם הבחירות שלנו ואיך להתאים אותם למטרה שלנו.
"ברגע שגילית איזה מכפות הרגליים היא כף הימנית.. כבר אין לך הרבה התלבטויות בקשר למי מהן היא הכף השמאלית. ואז נותרת רק הבעיה באיזו מהן להתחיל לצעוד". / פו הדוב(א.א מילן)
מה שנותר זה ללמוד לדעת להצליח, לבחור נכון ולהרגיש טוב. נשמע פשוט... בהחלט לא, אבל זה אפשרי!
כוח רצון הוא הבסיס לשליטה עצמית. המבחן הקלאסי שלו הוא היכולת לעמוד בפיתויים, מוכר? לא לפתוח את דלת גן העדן של המקרר ולשלוח יד לחטוף פרוסת עוגה שקורצת לנו מתוכו, הרי, בטח שלא נשלח יד לעלה חסה או גזר שומו שמיים....ד"ר קלי מקגוניגל כותבת בספרה על כוח הרצון שישנם כוחות משולבים המצטרפים זה לזה:
כוח העשה- היכולת לעשות את מה שצריך גם אם לא בא לכם, "לקחת את הגזר".
כוח הלא תעשה- לדעת להפעיל מה לא צריך לעשות. "לא לקחת את העוגה מהמקרר".
כוח הרצון- לזכור מה אנחנו רוצים. "ללבוש את הג"ינס מהתיכון".
מחקרים מראים שמצבם של שאנשים בעלי שליטה טוב יותר בקשב, ברגשות ובפעולות שלהם, כלאמר: הם שמחים יותר, בריאים יותר בגוף ובנפש, מערכות היחסים שלהם מספקות יותר, הם מרוויחים יותר ומסוגלים להתמודד טוב יותר עם לחץ ושחיקה, מוצאים פתרון לקונפליקטים. ויודעים להיעזר בכוח מקצועי ואוזן קשבת כשהם מבחינים שיש להם צורך בתמיכה.
הם אלה שהולכים לטיפול אישי כשקשה ויודעים לפרום את הפלונטרים בחיים אם הם מתהווים לפני שדברים מסתבכים.
אנשים אלה ניחנים פעמים רבות בדמיון המאפשר להם לראות את החיובי שמסתתר במצבי חיים שונים ולבנות חשיבה יצירתית ככלל בריא לפיתוח אישי.
יכולת השליטה העצמית הן תוצר של לחצים ישנים שפועלים עלינו משחר ילדותינו, להיות ילדים טובים יותר והורים טובים יותר.
המוח האנושי שלנו שדרג את עצמו באבולוציה המתפתחת של העולם המודרני והקליפה הקדם מצחי גדלה והשתלטה על מה שאנחנו מקדישים לו יותר תשומת לב, על מה שאנחנו חושבים ואפילו יוצרת שליטה ברגשות. המשימה העיקרית של הקליפה החכמה הזו היא היכולת להעדיף לעשות את הדבר הנכון גם אם הוא הדבר הקשה.
אומנם אומרים מוח אחד, אבל בתוכו בהחלט חיים לא בשלום שני אנשים שונים, האחד,צעיר, דינאמי ספונטאני ונאה שדורש תמיד סיפוקים מידיים. והשני הבכור הרציני בעל רגש האחריות שדוחה סיפוקים כדי להגיע ליעדים שלו. קיימת לכאורה משוואה שנראית פרדוכסאלית אך ניגודים חיים טוב יחד אמרו לנו בשיעור על זוגיות אז הנה גם כאן. נראה שללא תשוקות ניעשה מדוכאים, וללא פחד לא נצליח להגן על עצמינו מסכנות. בג"ודו יש כלל שאומר להיעזר בכוח היריב כדי להכניע אותו, אז פיזית לא יודעת עדין על מה הם מדברים אבל בטיפול נפשי אני יודעת שלנצל את האינסטינקטים ההפוכים האלה בהחלט עדיף על פני מלחמה בהם, מה שנקרא לזרום.
מערכת השליטה העצמית והאינסטינקטים שלנו לא תמיד מתנגשים. זה מה שקורה לנו כאשר נראה בגד מדהים בחנות וכל נים ונים שבנו אומר "לקנות, לקנות" אנחנו שומעים את המילה הזו בקצב הלב עד שניפגש בתווית הקטנה ההיא מאחורי הבגד שצריך משקפיים כדי לראות את המידה או את המחיר. ואז יש מצב, בריא שכזה שעוד נישאר בנו הכוח להגיד לעצמינו יקר מידי, וממש נרגיש כאב בטן לנוכח המספר ונעבור הלאה מהר.
הטוב בסיפור שיש מה לעשות, אפשר לשפר כוח רצון וללמוד איך להפעיל אותו כדי שנרגיש טוב יותר עם עצמינו.
MA עופרה רוזנפלד ,
פסיכותרפיסטית - ומנחת הורים של אדלר.
מנחת קבוצות
מטפלת ומאמנת אישית בטכניקת
NLP דמיון המודרך ו
מוזמנים ליצור קשר ישיר אשמח לעזור 054-6555841